,

Onrust bij vissers door aanlandplicht: 'Het gaat gewoon nergens om!'

De Urker vissers staan de komende tijd veel veranderingen te wachten. Per 1 januari gaat de aanlandplicht in. Dat houdt in dat alle vissen die gevangen worden aan land moet worden gebracht. Normaal gesproken worden de vissen aan boord geselecteerd, de te kleine vissen gaan dan direct de zee weer in. Dat gaat in het nieuwe jaar niet meer gebeuren. De ondermaatse vis is onverkoopbaar maar moet toch opgeslagen worden in het ruim, en aan land gebracht.

De vissers op Urk zien de veranderingen met lede ogen aan. Ook Klaas Kramer, de eigenaar van de GY57 Eben Haezer. Het liefst ziet hij de nieuwe Europese regel helemaal verdwijnen, maar vreest dat er geen ontkomen meer aan is. Omroep Flevoland voer een week mee met hem en zijn bemanning. De kotter vist op de Noordzee, hoofdzakelijk naar schol. 

Klaas Kramer verwacht veel meer werk en oplopende kosten door de aanlandplicht. ''We moeten het in bakken of kisten verpakken, die moeten naar beneden in het visruim. Ook moet er extra personeel aangenomen worden, anders kunnen we die extra vis niet verwerken.'' De vissersbond verwacht dat het ecosysteem verandert door de aanlandplicht. Meeuwen die achter de kotter vliegen, eten de vissen op die overboord worden gegooid. Dat is er dan niet meer. Ook is de gedumpte bijvangst nu nog voedsel voor andere vissen. De scholletjes die worden terug gegooid en het wel overleven kunnen zich voortplanten. Het aantal visjes dat teruggegooid wordt kan overigens wel oplopen tot veertig procent van wat er in de netten zit en dus aan boord komt. De ondermaatse vis gaat ook meetellen in het quotum, dat wordt dan wel verhoogd. In totaal komen er meer kilo's vis aan land.

Vissersbond

De achterliggende gedachte van de aanlandplicht is dat de vissers gemotiveerd zullen worden om innovatievere technieken te gaan gebruiken. Het moet volgens de Europese Unie onaantrekkelijk worden om de te kleine visjes in je netten te krijgen. 

De vissersbond is net als veel vissers sceptisch over de aanlandplicht. Volgens hen is niet onderbouwd dat de huidige manier van vissen schadelijk is. Ze hopen dan ook dat de invoerdatum uitgesteld kan worden. De vissers zouden zich daardoor beter kunnen voorbereiden op de nieuwe omstandigheden. Het ministerie van Economische Zaken heeft laten weten dat een algeheel uitstel er niet in zit. De bond maakt zich zorgen. De visafslagen zijn logistiek nog niet ingericht op de verandering. Ook is nog niet duidelijk wie er zal opdraaien voor de extra kosten van de verwerking van de ondermaatse vissen. De vissersbond sluit niet uit dat de uitvoering van aanlandplicht in januari al spaak loopt. Zaterdag 28 november houdt het ministerie een bijeenkomst over dit onderwerp op de Urker visafslag.

Visserijraad

Half december komt de Visserijraad bijeen in Brussel. Vissers hopen dat er uitzonderingen komen voor bepaalde vissoorten. Dat zou volgens de Vissersbond een hoop schelen.

Onderzoeksinstituut Imares is intussen nog bezig met een onderzoek naar de overlevingskansen van teruggegooide ondermaatse vis. De onderzoeken lopen in december af. 

Visser Klaas Kramer weet wie het beste op de zee kan letten. ''Wij zijn de rentmeester van de zee, wij moeten letten op de zee en op de visstand.''