Vissers naar Straatsburg: 'Je kunt je hoofd wel neerleggen, maar zo zijn we niet ingesteld'

Een groep van zo'n zestig vissers vertrekt in de nacht van maandag op dinsdag samen met hun vrouwen en kinderen naar het Franse Straatsburg. Het is voor hen een laatste poging om te voorkomen dat het Europees Parlement een streep zet door de pulskorvisserij. "Je kunt je hoofd wel neerleggen, maar zo zijn we niet ingesteld", zegt visser Juri Post.

Twee maanden geleden werd er in Straatsburg besloten om vissen met de pulskor voortaan niet meer toe te staan in de Europese Unie. Dat was een mokerslag voor de Urker vissers. Zij vissen vaak op deze manier. Met stroomstootjes worden de vissen op de bodem opgeschrikt en zwemmen ze de netten in.

Veel milieuvriendelijker dan op de oude manier vissen, zeggen de Urker vissers. Want dan slepen de netten over de bodem en moeten de schepen meer benzine gebruiken om vooruit te komen.

Visserslied
De vissers zijn van plan om dinsdag te protesteren tegen het verbod op een plein in de Franse stad. Daarnaast mogen ze in een zaaltje een brandbrief voorlezen aan Europarlementariërs. Geke's Tiental brengt dinsdag ook het visserslied ten gehore in het Europees Parlement.

Onderweg naar Straatsburg


Strijdvaardige #vissers uit diverse visserijgemeenten, familieleden en zangeres Geke met haar tiental zijn voor een #pulsprotest onderweg naar het Franse #Straatsburg. Daar wordt vandaag door het European Parliament gestemd over een verbod op pulsvisserij.


Straatsburg #UPDATE

Truck met aanhanger klaar voor #PULSKARAVAAN. VCU met vistuig zojuist al in Straatsburg gearriveerd. Onbekende visser hing de EMK-clubvlag op het parlementsgebouw 🙂


Vannacht rijdt een truck met deze vers bestickerde aanhanger mee in de pulskaravaan naar Straatsburg. Parlementsleden brengen daar dinsdagmiddag hun definitieve stem uit over de pulskorvisserij. Uit diverse visserijhavens vertrekken vlak na middernacht vissers met familieleden naar het Franse EU-bolwerk. Zojuist arriveerde al een truck van VCU met vistuig dat morgen onderdeel is van een #openlucht-#tentoonstelling 


Wij wensen iedereen een veilige reis en heel veel kracht, want #hoop doet #leven..

Vissers vragen voor het parlementsgebouw in Straatsburg aandacht vragen voor het volgens hen duurzame karakter van de pulstechniek. beeld EMK

Medewerkers van Visserijcoöperatie Urk bouwen dinsdag in alle vroegte voor het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg een ‘decor’ voor de demonstratie van pulsvissers later op de ochtend.

De Urkers hebben een kraanwagen meegenomen die een pulsnet omhoog hijst. Naast de kraanwagen staat een vrachtwagen van vistransporteur Vebatrans, die beschilderd is met een foto van de Noordzeekotter OD-6 uit Ouddorp en de tekst “Fishing loves nature”. Tientallen vissers uit Urk, Noord- en Zuid-Holland en Zeeland zijn met familieleden en sympathisanten onderweg naar Straatsburg.

Ze willen voor het parlementsgebouw aandacht vragen voor het volgens hen duurzame karakter van de pulstechniek. Hun schepen gebruiken in vergelijking met de traditionele boomkorvisserij tot de helft minder brandstof en stoten dus minder CO2 uit. Ook wordt de zeebodem minder beroerd en is er minder ongewenste bijvangst. Het Europees Parlement dreigt de methode dinsdag echter definitief in de ban te doen.

De pulsvisserij, waarbij tong en schol tijdens het vissen met behulp van zwakstroomstootjes van de zeebodem wordt opgeschrikt, is door Nederlandse vissers ontwikkeld. Zo’n tachtig schepen hebben ontheffing om ermee te werken. Franse milieuactivisten en kleinschalige Franse kustvissers hebben de afgelopen jaren een lobby gevoerd om de techniek te verbieden.

Begin 2018 sprak het Europees Parlement zich daar voor uit, waarna onderhandelingen startten met de Europese Commissie en de EU-lidstaten. Deze zogeheten triloog leverde in februari een akkoord op dat voorziet in een verbod per 1 juli2021. Het Europees Parlement stemt dinsdagmiddag over goedkeuring van dat akkoord.

Vanaf 1 juni aanstaande komt het merendeel van de Nederlandse vergunningen al te vervallen, zo is de verwachting. Nederlandse europarlementariërs doen dinsdag een ultieme poging om via een extra stemming het dreigende verbod tegen te houden en de pulsvisserij juist vrij te geven.

Gestoken in Urker klederdracht vraagt Europarlementariër Peter van Dalen om een extra stemming om het pulsverbod tegen te gaan. In zijn hand houdt hij een foto van een vissersgezin om te benadrukken dat de Nederlandse pulsvissers familiebedrijven hebben en geen industriële vissers zijn. 

De Europese Unie verbiedt de pulskorvisserij. Dat is de uitkomst van de stemming dinsdagmiddag in het Europees Parlement in Straatsburg.

In totaal stemden 571 Europarlementariërs voor een pakket visserijmaatregelen, waar het verbod deel vanuit maakt. Zestig parlementsleden stemden tegen, twintig onthielden zich van stemming. Een poging van de Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) om via een extra stemming het pulsverbod te voorkomen, had geen succes. Zijn verzoek om die stemming werd verworpen.

Pulsvissen is goed voor het klimaat, melden de spandoeken van deze aankomende vissers voor het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg. Met hun vaders en grootvaders kwamen ze dinsdag naar de Franse stad om te proberen een dreigend verbod op de in Nederland ontwikkelde vistechniek te voorkomen. 

Meer dan honderd Nederlandse vissers en sympathisanten deden dinsdag in Straatsburg een emotioneel beroep op het Europees Parlement om de pulstechniek (elektrisch vissen) vrij te geven. „Het klimaat is bij deze innovatie gebaat.”

Medewerkers van Visserijcoöperatie Urk bouwen in alle vroegte voor het gebouw van het Europees Parlement een ‘decor’ voor de demonstratie van pulsvissers later op de ochtend. De Urkers hebben een kraanwagen meegenomen die een groot net omhoog hijst. Naast de kraanwagen staat een vrachtwagen van vistransporteur Vebatrans, beschilderd is met een foto van de Noordzeekotter OD-6 uit Ouddorp en de tekst ”Fishing loves nature” – visserij houdt van de natuur.

Tientallen vissers uit Urk, Zuid-Holland en Zeeland zijn ’s nachts met familieleden en sympathisanten naar Straatsburg gereisd. Met hun demonstratie voor –en ook in– het parlementsgebouw vragen ze aandacht voor het volgens hen duurzame karakter van de pulstechniek. Hun schepen gebruiken in vergelijking met de traditionele boomkorvisserij tot de helft minder brandstof en stoten dus minder CO2 uit. Ook wordt de zeebodem minder beroerd en is er minder ongewenste bijvangst, allemaal zaken die Europa zo belangrijk vindt. Het Europees Parlement dreigt de methode echter definitief in de ban te doen.

De pulsvisserij, waarbij tong en schol tijdens het vissen met behulp van zwakstroomstootjes van de zeebodem wordt opgeschrikt, is door Nederlandse vissers ontwikkeld. Zo’n tachtig schepen hebben ontheffing om ermee te werken. Franse milieuactivisten en kleinschalige Franse kustvissers hebben de afgelopen jaren een lobby gevoerd om de techniek te verbieden.

Zingen

Buiten voor het parlementsgebouw zingt zangeres Geke van der Sloot met een kinderen een protestlied. „Jaloezie, jaloezie”, klinkt het refrein. De vissers zingen uit volle borst mee. Euro-parlementariërs scharen zich in het koor. Ze zijn er allemaal van overtuigd: Franse kustvissers met hun verouderde scheepjes zijn alleen maar jaloers op hun Nederlandse collega’s, die wél geld hebben gestoken in de ontwikkeling van nieuwe technieken.

Familiebedrijven

Jurie Post uit Urk, bestuurslid van actiegroep Eendracht Maakt Kracht, leest in het parlementsgebouw een brandbrief voor. „In de EU gaat het om samenwerking. Laten we als Europese vissers samen ons best doen voor een beter klimaat, een betere natuur en een beter product. Deze innovatie mag niet verboden worden”, zegt Post, die met zijn zoons en vader laat zien dat Nederlandse visserijondernemingen geen grootindustriëlen zijn maar familiebedrijven.

Binnen probeert Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP), gekleed in een Urker vissersbaadje, zijn collega-Europarlementariërs alsnog te bewegen om de pulskor een kans te geven. Of hij daar in slaagt, durft hij voorafgaand aan de cruciale stemming niet te voorspellen. „In ieder geval wil ik er alles aan gedaan hebben om deze mooie techniek voor de sector te behouden.”

SGP wil Nederlands veto tegen verbod pulsvisserij

Als het Europees Parlement dinsdag definitief instemt met een verbod op pulsvissen (vissen met stroomstootjes), moet Nederland zijn veto uitspreken over het nieuwe Visserijfonds en de Europese begroting.

Dat zei SGP’er Roelof Bisschop donderdag tijdens een landbouw- en visserijoverleg in de Tweede Kamer. Hij spreekt van „de nucleaire optie, een uiterste redmiddel.”

In februari werden onderhandelaars van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten het eens over een verbod op de pulsvisserij, als onderdeel van een pakket regelingen voor de sector. Dinsdag geeft het Europees Parlement naar verwachting zijn fiat aan het akkoord. Daarna spreken de lidstaten zich nog uit.

Of het kabinet bereid is het pulsverbod te blokkeren, valt te bezien. „Het kabinet zegt pal te staan voor de belangen van Nederlandse vissers, dus dan heeft het wat uit te leggen als het geen veto uitspreekt”, zegt Bisschop.

Het Kamerlid wil van minister Schouten (LNV) ook weten hoe strak zij een eventueel verbod gaat handhaven. Vissers moeten hun kotters ombouwen naar de verouderde boomkortechniek –met „files voor de werf” tot gevolg– terwijl de Europese Commissie al in 2020 met een evaluatierapport over de pulsvisserij komt.

De techniek wordt momenteel wetenschappelijk beoordeeld op onder meer milieu-effecten. Bisschop denkt dat het rapport wel eens gunstig kan uitpakken. Hij voelt zich gesterkt door een brief van EU-commissaris Vella (Visserij). Die schreef onlangs in reactie op een brandbrief van Nederlandse parlementariërs van SGP, VVD, PVV, CDA, CU en FVD positief over de pulsvisserij.

Nederland zou het pulsverbod ook kunnen voorleggen aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, zegt Bisschop. Volgens hem komt het verbod voort uit „pure politieke motieven, zonder enige redelijke grond.”

Aparte stemming over verbod pulsvisserij

In een ultieme poging een Europees verbod op de pulsvisserij te voorkomen, hebben Nederlandse Europarlementariërs een verzoek ingediend voor een aparte stemming over de kwestie. Als dat wordt toegekend stemt het voltallige parlement in Straatsburg dinsdag over een voorstel om het vissen met stroomstootjes volledig vrij te geven in de EU.

Het pulsverbod is een klein onderdeel in een groot pakket over technische maatregelen in de visserij, dat zeker wordt aangenomen. Het verzoek tot separate stemming is mogelijk als er minstens 38 Europarlementariërs achter staan. Het initiatief komt van Peter van Dalen (ChristenUnie) in samenwerking met Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD).

Van Dalen zegt 40 handtekeningen te hebben, van Nederlandse Europarlementariërs uit vrijwel alle fracties en een aantal leden uit Duitsland, Slowakije en Kroatië. „Ik ben blij dat we een brede coalitie hebben gevonden en samen strijden voor deze duurzame innovatie”, aldus Van Dalen.

Het is de laatste kans om een totaalverbod per 1 juli 2021 te vermijden. De de Nederlandse kottervissers die elektrisch op tong en schol vissen voorzien rampspoed voor de sector als de techniek wordt verboden. Momenteel hebben zo’n 80 Nederlandse schepen een ontheffing om met deze methode te vissen.

Bij de vorige plenaire stemming in januari 2018 steunden 402 Europarlementariërs een totaalverbod, met 232 stemmen tegen en 40 onthoudingen.